Stanna och du hinner med mer

Sep 17, 2022 |
Twitter

Artikel 2 av 3

Hälsofrämjande nytta för ledare

Det var en tid för ca 18 år sen då jag sprang, sprang på måsten och borden, sa till mig själv, jag ska bara, måste bara göra det här, ska bara skriva ihop sammanställningen, hinner inte just nu, ska bara, jag ökade hastigheten, måste få ihop alla listor, ska bara ringa det här samtalet, sen ska jag ta ledigt, sen ska jag anmäla mig till den där målar kursen, sen ska jag, sen, sen, sen. ”Ska bara” tog aldrig slut och ”sen” kom aldrig…. Det var oftast lika mycket mental som fysisk stress. Tankens oro och försök till att skapa kontroll är några av våra stora stressfaktorer. Efter många års ignorerande av stress-signaler började takten så småningom sakta avta, jag blev tröttare, kroppen signalerade med smärta, hjärnan blev långsammare, tappade fokus, plötsligt slog takten av helt, hjärnan la av, tappade minnet, glömde bort var jag bodde. Kroppen hade länge sökt efter uppmärksamhet men utan åhörare valde den att sluta fungera, jag sov större delen av dygnet, vaknade 4 månader senare i ett töcken. Apati och känslosvall om vartannat. Jag fick av en riktigt bra läkare ordinerat stöd anpassat för mig. Inga piller utan samtal, bildterapi och kroppskännedom som tog mig sakta framåt, inte tillbaka utan till något nytt.

Det jag trodde skulle bli två veckors sjukskrivning blev ett och ett halvt år. Det var min största lärotid och vändpunkten i mitt liv från en stressad presterare i behov av yttre bekräftelse (vilket jag inte trodde eller förstod då, jag var ju stark och hade alltid klarat mig själv) till en livsbejakande människa med trygghet inifrån och ut. Där väcktes min passion för personlig utveckling och självledarskap och varje dag sen dess har jag utforskat människan och livet. Stora händelser i livet får oss ofta att bli ödmjuka människor, vi ökar förståelse för oss själva och andra, vi får tillgång till ett stort mått av empati och möjlighet att både se och värna om det som verkligen har betydelse och skapar mening i livet.

Så vad menar jag då med att ”stanna och du hinner med mer”. Jag är för det första ett levande bevis på motsatsen, att ju fortare man springer över tid desto saktare går det och ju mindre hinner man med och till slut är det inte ens frågan om att hinna någonting, bara överleva. Stressforskningen visar att god sömn, vila och återhämtning behövs för ett friskt och aktivt fungerande nervsystem, för hjärnans nervceller, en god hjärtfrekvens, ett bra immunförsvar och mycket, mycket mer i vårt fantastiskt komplexa fysiska system.

En paradox, "att stanna ökar takten". Att bara stanna upp i vardagen, ta en paus och bryta tillstånd gör att vi plötsligt får ny energi blir effektivare och hinner med mer. Du har säker själv upplevt att vid viss typ av stress så strular det mesta och när du är lugn tenderar saker att fungera och falla på plats, vi upplever flow och hinner med det vi ska och mer därtill. Jag vill dock poängtera att vi många gånger arbetar effektivt och bra vid press, för somliga t o m. bättre. Stress är naturligt och kan göra oss både alerta och effektiva i specifika situationer. Det är negativt upplevd (ibland även positiv) stress över tid som hindrar oss samt gör oss sjuka. Vi behöver stanna, ge tid att återhämta, finna balans för att åter få tillgång till energi, fokus och effektivitet. När vi stressar för mycket eller över tid går hjärnan trögare, vi tappar fokus. När vi stannar upp och släpper taget om oro eller stresstankar så öppnas plötsligt motorvägen i hjärnan och vi blir mer klarsynta och kreativa.


Boka tid för självledarskap

Som elitidrottare har jag fått erfara att muskelmassa och styrka växer när vi ger utrymme för vila. Inte bara inom idrotten är kosten också en stor bidragande orsak till en god hälsa. När vi stannar upp och ger oss tid för närvaro, reflektion och bearbetning ökar takten på vår utveckling, vi ökar vår medvetenhet, självinsikt, omvärldsperspektiv och personliga mognad, därmed också vårt självledarskap på alla områden, tanke, känsla, kropp och själ. På så sätt ser jag det som en självklarhet att en ledare avsätter tid för reflektion och bokar in sig själv i kalendern för återkommande utvecklingssamtal med sig själv!

Precis som musik och toner på olika hertz påverkar cellens vibration, påverkar vi med tanke och känsla kroppens och cellers vibration. Orofyllda och stressade tankar och känslor har en viss vibration (känsla av sockerdricka eller hög frekvens på insidan) och kan jämföras med att stå i kö på motorvägen, det är fullkomlig kaos och allt står stilla, inget händer och man kommer ingenstans. Harmoniska och glädjefyllda tankar och känslor har en viss vibration (känns oftast varmt och fyllt i bröstet) och är som att flyta medströms på en flod, man tar sig följsamt och lättsamt framåt.


Vila och återhämtning - ett naturligt behov

Då vi oftast inte ger oss tid för naturlig vila och återhämtning har vi tagit till oss hälsoformer från den österländska filosofin såsom yoga och chi gong. En del får sin närvaro och återhämtning i form av meditation eller mindfulness som visat sig ha oerhört goda effekter på vår hjärna, hjärtfrekvens och hälsotillstånd. Men är det bara det, det handlar om? Hälsa är väl mer än vår fysiska aktivitet, hälsosam mat och vila, eller? Om man utforskar stillheten på ett djupare plan får vi tillgång till något mycket större, en inre värld bortom intellekt och kropp. En munk uttryckte det som att universums rymd fyller oss lika mycket (inom oss) som den omger oss. Är du nyfiken?

I stillhetens kölvatten kan vi få vi tillgång till upplevelser av de ord vi ibland uttalar som vi många gånger inte riktigt vet vad det verkligen betyder, ord såsom lycka, äkta glädje, självkärlek och harmoni. När vi befinner oss i livets orkan, kan vi besöka oss själva genom att stanna i orkanens stilla mittpunkt, andas, lyssna inåt och få tillgång till en helt ny värld. I början upplever många att de behöver gå igenom en mängd filter, brus, gammalt skräp, d v s snurrande tankar om det som varit, det som komma skall, en det ena, en det andra. Även känslor av rastlöshet, otålighet, obehag kan behövas gå igenom. Allt det här är ofta tecken på att man är uppe i varv eller har sopat saker under mattan. Det är när vi inte städat i vårt inre på länge som det kan bli för fullt. Så fullt som det var för mig för många år sen när kroppen och knoppen inte orkade bära mer. Så tålamod och uthållighet är goda egenskaper på resan till inre stillhet för få tillgång till mer frihet och kraft. Då inser man ofta att man faktiskt lugnt "hinner med" livet. Vem vill du vara och hur vill du leva ditt liv?

Jag har haft förmånen att gå i lära hos Indianer i Mexico, USA och Sverige och när jag i min rastlöshet sökte efter stillhet och närvaro frågade jag vid tillfälle min shaman (vis man/kvinna) hur jag skulle göra för att nå dit? Nedan följer hans svar.

”Under stjärnorna, hos människorna på jorden bor stillheten alltid i våra hjärtan, vila där ofta och du skall finna frid”


Av: Anna Ugander

Categories: : Swedish